Geplaatst op 2 juli 2013 om 12:01

BlogToolsBloggen is echt van deze tijd en iedereen kan het (leren). Om te bloggen heb je niet alleen schrijfvaardigheden nodig, maar ook een plaats om je blog online te zetten. In dit blog zet ik 8 gratis blogtools op een rij.

Er zijn drie fasen waar de meeste bloggers doorheen gaan voor ze kunnen beginnen:

  1. Veel bloggers hebben zich eerst afgevraagd waarom ze dit zouden moeten doen en wat de meerwaarde ervan is, in ‘Bloggen gebruiken als marketing instrument?‘ leg ik uit waarom bloggen voor jouw bedrijf een goed idee is. Hoewel het blog geschreven is voor ondernemers zijn de redenen hetzelfde voor bijvoorbeeld leerlingen, studenten en docenten. Lees in plaats van klant, de doelgroep die jij voor ogen hebt.
  2. Geloof jij nog niet dat jij ook kan bloggen? In het blog ‘Ik kan niet schrijven / bloggen, en nu?‘ vertel ik je mijn eigen verhaal en dat ik dit ook niet geloofde. Er staan tips in dat blog hoe ik begonnen ben en wat voor mij werkte. Ik hoop dat het voor jou ook werkt.
  3. En dan het echte beginnen. Waar begin je? In het blog ‘Ik wíl wel bloggen, maar ik weet niet waar ik moet beginnen!‘ heb ik 11 stappen beschreven die kunnen helpen met het beginnen met je eerste blog te schrijven.

Oké, je bent inmiddels overtuigd van het feit dat bloggen een goed idee is voor jou, je gelooft erin dat jij het kan en je bent met behulp van de 11 stappen je eerste blog(s) geschreven. Dan wil je nu je eerste blog online gaan zetten. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit gratis online te zetten.

WordPress.com

Wordpress.com

Eén van de meest bekende gratis blogtools die er zijn. WordPress.com heeft misschien wel de meest uitgebreide mogelijkheden van alle blogtools. In de gratis versie heb je beschikking over statistieken, anti-spam filters, SEO, geweldige thema’s en nog veel meer.

Als je meer geavanceerde opties wilt, kun je een premium account aanschaffen.

Of je nu een beginnende  of ervaren blogger bent WordPress.com is een goede keuze.

WordPress.org

Wordpress.org
Wordpress.org is iets anders dan de hierboven genoemde wordpress.com. WordPress.com wordt gehost door WordPress en WordPress.org is self-hosting, je hebt je eigen domein en hosting provider nodig. Je kunt bij wordpress.com wel je domeinnaam koppelen, maar dan heb je een premium account nodig.

De grootste verschillen zijn:

  • WordPress.org is software die je zelf download en plaats op je eigen domein (bijvoorbeeld saskiabeeldman.nl)
  • Je hebt meer mogelijkheden, want je kan zelf plugins installeren (toevoegen van functies zoals: fotogalerij, slideshow, Social Media buttons, etcetera), hierdoor zijn de mogelijkheden eindeloos
  • Je kunt zelf een thema maken, kopen, downloaden en die gebruiken voor je blog

Blog.com

Blog.com
Blog.com is een WordPress georiënteerd platform

Voordelen:

  • Prachtige thema’s voor de beste ‘look’ van je blog
  • Geavanceerde functie

Nadelen:

  • Bij de gratis service worden in verhouding veel advertenties getoont
  • 2GB gratis ruimt ten opzichte van 3GB bij WordPress.com

Blogger.com

Blogger
Google Blogger is een bekend product. Bij Blogger wordt een editor meegeleverd die je de mogelijkheid geeft om zelf de onderdelen op de plaats te zetten waar je wil. Dit geeft een mate van fleibiliteit, maar naar mijn mening zijn de templates niet te vergelijken met de kwaliteit van de WordPress thema’s.

De integratie met je Google account en de eenvoudige interface maken het vooral voor beginners een goed startpunt. Dit blijft natuurlijk een kwestie van mening. Mijn hart gaat uit naar WordPress en zal daarom mijn voorkeur hebben, maar blogger is absoluut een goede manier om te starten.

Een groot voordeel van Blogger is dat het geavanceerde functies biedt waar bij andere vaak voor betaald moet worden. Een goed voorbeeld hiervan is de mogelijkheid om een eigen domein te koppelen aan je blog zonder hiervoor te hoeven betalen.

Jux

Jux
Eigenlijk is dit niet een echte Blogtool, maar wel een geweldige manier om je content te delen. Als je zoekt naar een meer conventionele manier van een blog, dan is WordPress geschikter, maar als je visueel belangrijker vindt en veel met foto’s werkt dan zou dit een mooie tool kunnen zijn.

Jux heeft niet de traditionele zijbalken en andere widgets die de meeste blogs wel hebben. Jux biedt een eenvoudig, maar prachtig alternatief voor je content. Maak eenvoudig een account en deel je content.

Tumblr

Tumblr
Een populair platform met veel mogelijkheden. Het heeft veel uitstekende en interessante functies zoals: audio bloggen (om je muziek te delen bijvoorbeeld), gratis aangepaste domeinen, honderden thema’s en veel meer.

Verder kun je Tumblr koppelen aan je Twitter en Facebook. Een geweldige functie is het kunnen aanmaken van groepsblogs. Tumblr heeft ook de mogelijkheid om functies van andere toe te voegen zoals: Google analytics

Weebly

Weebly
Weebly is meer dan alleen een blog, het is een complete website builder. De Weebly Blog manager is drag-en-drop en ondersteunt afbeeldingen, galerijen, slideshows, video/audio, kaarten, etcetera. Je kunt ook inschrijven voor het designer platform en websites voor je klanten maken en hiermee een CMS service bieden.

FreeBlogIt

FreeBlogit
Een wat minder bekend platform, maar ziet er veel belovend uit. Heeft goede instructievideo’s en biedt tal van functies in de gratis versie. Ook deze is gebaseerd op de WordPress code.

Vind je dit blog interessant?
Deel het dan met je vrienden, collega’s, ……!

Wil je reageren of weet jij nog een mooie gratis Blogtool?
Laat je reactie achter onder dit Blog!