Disclaimer: This website contains affiliate links I will receive a little commission if you buy through my links, to no extra cost to you. Thank you in advance to help me take care of my family

De top 10 Studententrends van 2013

Top 10 studententrends.ExportDe crisis komt eraan, iedereen is gestrest! Maar hoe zit het eigenlijk met de Studenten? Wat zijn de trends die onder de studenten leven? En hoe denken zij over de crisis? Hier de Top 10 Studententrends. Je zult zien dat veel van de trends toch te maken hebben met de dingen die om ons heen gebeuren.


1. Uniek zijn

Het wordt steeds moeilijker om aan anderen te laten zien dat jij degene bent die je moet hebben. Je valt pas echt op als je iets ‘’unieks’’ hebt. Waarom  moeten ze jou kiezen uit een tiental sollicitanten. In mijn eigen omgeving merk ik dat dit steeds meer werkelijkheid wordt en dat de meeste studenten daar hun hele schooltijd mee bezig zijn. Na de opleiding die ze volgen gaan ze de ‘’werkende wereld’’ in. Als student zie ik nu ook dat bij scholen het ‘’uniek zijn’’ steeds meer wordt aangemoedigd. Dat het steeds moeilijker is om een examen te halen en dat er steeds meer van je gevraagd wordt. Mijn tip is om gewoon jezelf te blijven en vooral proberen jezelf uit te blijven dagen. Maak iets of bedenk iets dat zo goed en uniek is dat ze jou wel MOETEN kiezen.

2. Presteren

Net als bij uniek zijn wordt er steeds meer van studenten verwacht. De examens worden moeilijker. Ook de AVO vakken (algemeen vormend onderwijs, vakken als o.a. Nederlands, rekenen etc.) worden steeds moeilijker! Waar je bij het MBO vroeger met 3 van de 5 examens nog slaagde, moet je vanaf volgend jaar voor 5 van de 5 examens slagen om je diploma in handen te krijgen.

3. Creativiteit

Ik merk dat steeds meer studenten zelf alles willen regelen en maken. Kijk maar naar uitnodigingen die ze zelf maken of een feest dat ze zelf bedenken en organiseren. Studenten willen alles zelf kunnen en willen dat ook bewijzen. Ook worden ze steeds creatiever in het gebruik van woorden en oplossingen zoeken voor dingen. We kunnen tegenwoordig namelijk alles opzoeken. Als ik iets niet weet “Google” ik het toch even! We willen steeds minder hulp vragen omdat we het zelf wel kunnen, desnoods zoeken we het op. Zo maak je jezelf alleen wel kwetsbaar.

4. Delen

Studenten delen meer… Dat is zeer zeker waar. Kijk maar naar Social Media netwerken als Facebook, Pinterest of Twitter! We delen echt alles. Als iemand een rijbewijs heeft gehaald, lees je dat als eerste op facebook! Heeft iemand een inspirerend plaatje gevonden of gemaakt, deel je dat via Pinterest. Heb je een geweldige dag gehad en wil je dat iedereen dat in een keer leest, “Tweet” het even! Het is zo makkelijk om met anderen in contact te komen. Vooral als studenten het erg druk hebben met hun opleiding wordt er toch even tijd gemaakt om even met elkaar te ‘’tweeten’’ of even een facebook berichtje achter te laten. Ook bij een samenwerking zie je dit steeds meer gebeuren. Heb je een mooie foto nodig? Dan kopieer je het toch even! Moet je hulp hebben bij het promoten van je bedrijf? Dan deel ik dat wel even met mijn vrienden. Kortom we worden steeds socialer.

Also read:  SMART is niet slim, wist je dat?

5. Studentencrisis

Wie heeft er nog niet gehoord van al die wijzigingen voor de student. De gratis ov-chipkaart gaat eruit, we krijgen alleen nog een kortingspas. De basisbeurs is geschrapt en we krijgen geen zorg toeslag meer. Iedereen heeft het erover en iedereen klaagt er vooral over. We moeten vanaf 2014 €5000,- meer betalen en niet iedereen is het daarmee eens. Je ziet op Facebook al verschillende acties van Studenten die het niet eens zijn met het regeerakkoord. De crisis is erg zichtbaar, zo ook voor de studenten.

6. Digitaliseren

Bij studenten zie je steeds meer de mobiele telefoons uit de broekzak komen. We gebruiken het echt overal voor. Huiswerk ouderwets in je agenda zetten is er niet meer bij. Als de leraar nu huiswerk opgeeft worden massaal de mobiele telefoons uit de tassen gehaald en het daar in hun agenda gezet. Toch heeft dit een positief punt. Er komt vaak een ‘’alarm’’ bij zodat je dit niet vergeet en iedereen heeft z’n mobiel altijd bij zich. Zo is de smoes, ik ben mijn agenda vergeten niet meer geldig. Ik merk dat samenwerken ook steeds beter gaat. Via whatsapp, Facebook, Twitter en Pinterest wordt veel gedeeld. Als iemand niet weet wat het huiswerk is stuur je heel simpel gewoon even een berichtje naar de klas. Iedereen die het leest en zo krijg je meteen antwoord. Dit zie je al veel bij projecten. Erg makkelijk als je ver van elkaar woont.

7. Ecologica

Iedereen weet wel wat over de opwarming van de aarde. Ook studenten in mijn buurt zie ik daar steeds meer mee bezig. Omdat het steeds meer een probleem wordt zijn veel studenten daarin gedreven om daar iets aan te doen. Op scholen zie je ook steeds vaker een project over het goed omgaan met de natuur. Projecten als recycling, bomen planten, dieren beschermen. Ook zie je veel studenten erover praten. Wat kunnen wij doen om de aarde te verbeteren. En belangrijker nog. Hoe kunnen we andere mensen motiveren om er wat aan te doen. Met projecten van scholen wordt hier steeds meer de aandacht op gevestigd. Vandaar dat het ook bij studenten nog een veel gebruikt gespreksonderwerp is.

Also read:  Teveel moeten in te weinig tijd? 30 hulpmiddelen! Deel 3

8. 24 uurs mentaliteit

Ik ga naar bed en mijn mobieltje hou ik naast me, in de oplader als wekker. En ik ben niet de enige. In mijn omgeving zie ik dat veel studenten het makkelijk vinden om de mobiel altijd aan te hebben. Ook hebben ze bij verschillende gemeentes een uren norm. Dat betekent dat je na een bepaalde tijd de clubs niet meer in mag. En als je nog zin hebt om te shoppen in de late uurtjes kan dat in Amsterdam met een QR code!

9. Internationalisering

Je hebt het vast al gemerkt. Er worden steeds meer Engelse woorden gebruikt door studenten. De vloekwoorden zijn meestal Engels, de quotes worden ook steeds meer Engels. Ook op tv zie je dat er steeds meer Engelstalige (vaak Amerikaanse) series worden gedraaid. Die zijn vaak erg populair bij Studenten. Kijk maar naar series als NCIS, Glee, Gossip Girl en Supernatural. Ook worden de eisen van buitenlandse talen steeds strenger op school. Je moet ook andere talen kennen anders kan je met een eventueel bedrijf niet internationaal gaan. En omdat de taal Engels in Nederland erg belangrijk is, is het geen schok dat Studenten dat overnemen.

10. Gezondheid

Je zet je tv aan en je ziet een lekker hapje langskomen die ook nog eens gezond is! Of je hebt zin om eens lekker te gaan fitnessen maar je hebt geen zin om eruit te moeten? Zet dan je tv aan want daar heb je tegenwoordig ook een fitnessprogramma. Er worden ons volop kansen aangeboden om gezond te blijven en ik merk dat veel studenten het toch wel erg verleidelijk vinden. Naast de ongezonde hap, nemen steeds meer studenten gezonde hapjes mee. Ook hoor ik steeds meer mensen over het experimenteren met een gezond diner. Sporten doen we ook steeds meer. De één fitnesst en de ander houdt z’n conditie op peil met een sport.

Top 10 studententrends.Export
Mijn naam is Nanda en ik doe de opleiding In en Outdoor styling. Door mijn stage bij SaskiaBeeldman heb ik de kans gekregen om een blog te schrijven! Omdat dit mijn eerste blog is, ontvang ik graag feedback om hier van te leren.