Regelmatig krijg ik de vraag: “Wat moet ik kopen een laptop of een tablet?”. Een hele goede vraag, waar echter niet direct een kort antwoord op volgt. De eerste vraag die ik dan stel is:”Wat wil je ermee kunnen doen?”.

Wanneer je niet beide wil of kan kopen en je staat voor de keuze, dan is het verstandig om goed na te denken over de taken die je ermee wil voltooien.

Wanneer je email wil lezen/schrijven, browsen op internet, sociale contacten onderhouden, een verslag schrijven en je agenda wil beheren, dan kan je makkelijk af met een tablet. Het zogenaamde consumeren.

Ben je echter van plan om presentaties te maken, films te monteren, foto’s te bewerken, een werkstuk maken en dergelijke taken te voltooien dan is een laptop vaak de betere keuze. Het zogenaamde creëren.

Nu wil dit niet zeggen dat je met een tablet niet kan creëren, integendeel zelfs. Er zijn voldoende apps om zelfs dingen als videomontage op een tablet te kunnen doen. Echter is de software vaak enorm uitgekleed waardoor de echt geavanceerde functies niet beschikbaar zijn.

Also read:  Hoe maak je aantrekkelijke afbeeldingen voor je blog?

Wanneer je nog twijfelt, kun je ook nog kijken naar de aanschaf van de benodigde software. Op een tablet zijn veel apps gratis en als je een uitgebreidere koopt liggen de prijzen over het algemeen niet erg hoog. Wanneer je software voor een laptop moet aanschaffen is dit vaak duurder.

Waar je verder nog rekening mee kunt houden is:
– Beveilging
– Prijs verschil tussen laptops en tablets
– Is de benodigde software/apps beschikbaar op het platform van je keuze
– Gemak met meenemen
– Accuduur