Ergens moeite voor doen..., maar wat nu als je niet weet wat je moet doen. Met 4 stappen geef ik je tips om hoe je dit aan kunt pakken!

Ergens moeite voor doen…, maar wat nu als je niet weet wat je moet doen. 

In mijn blog “Keuzes maken in 4 stappen!” stond in stap 4:

Die tijd mag best een paar maanden of een jaar zijn. 

Neem de tijd, dan weet je zeker dat je er goed mee bezig bent geweest en er “voldoende” moeite voor hebt gedaan. 

Je wilt wel…

Je wilt wel ergens moeite voor doen maar welke moeite moet je dan doen om te weten dat je er “alles” aan gedaan heb? 

Allereerst ben jij de enige die mag bepalen of je er alles aan gedaan hebt, voor een ander is het makkelijk praten, maar je weet zelf wel hoeveel moeite je hebt gedaan. 

Daarom wil ik je in dit blog op weg helpen met wat tips wat je allemaal zou kunnen doen om voor jezelf het gevoel te hebben dat je er moeite voor hebt gedaan. 

Nu is het natuurlijk zo dat het per onderwerp en doelstelling verschillend is wat je kan doen. In dit blog zal ik me daarom moeten beperken tot wat algemene tips. 

Mocht je wat meer diepgaande tips willen stel dan je vraag onder dit blog, dan kan ik wellicht een blog schrijven over jullie specifieke onderwerp. Geef een korte omschrijving van wat je wil en stel een duidelijke “korte” vraag! 

Oké, je hebt uit al je ideeën een subcategorie gekozen en eventueel zelfs één idee gekozen om mee aan de slag te gaan.  

Stap 1. Maak eerst voor jezelf een eerlijke analyse 

Soms zijn we heel enthousiast over een idee. In het blog Keuzes maken in 4 stappen. Heb ik het gehad over juist niet met je hoofd te kiezen, maar met je gevoel te kiezen. 

Also read:  Teveel moeten in te weinig tijd? 30 hulpmiddelen! Deel 3

Nu is de tijd aangebroken om wat te relativeren. Kijk eens nuchter naar je idee en als je merkt dat dat nog niet lukt, leg het dan nog even aan de kant tot de eerste euforie een beetje weg is. 

Impulsiviteit leidt vaak tot teleurstelling 

Hoe creatiever je bent, hoe impulsiever je waarschijnlijk bent. 

Het is dus van groot belang dat je nadat je enorme “stuiter gevoel” iets is bedaard je nog steeds enthousiast bent over je idee. Dan mag je ervanuit gaan dat het voor jou een goed idee is. 

Ben je toch niet meer zo enthousiast en twijfel je, kijk dan nog eens door je ideeën en kijk of je een idee hebt wat nu veel logischer lijkt. Herhaal deze stappen dan wel vanaf het begin. 

Ben je nog steeds enthousiast, schrijf dan op waarom en wat je hoopt te bereiken met dit idee… 

…dan gaan we naar de volgende stap. 

Stap 2. Doe onderzoek op internet naar de haalbaarheid van je idee. 

Als je een product wil maken dat je wil verkopen is het verstandig om te onderzoeken of er vraag naar dit product is en belangrijker nog of mensen er voor willen betalen. 

Als je iets wil starten of doen waar anderen mensen bij betrokken zijn of de ontvanger van zijn, ook dan is het verstandig om eerst een vraag en aanbod onderzoek te doen. 

Teleurstelling is niet goed voor je zelfvertrouwen en enthousiasme! 

Sommige ideeën hebben niets te maken met verkopen en zal wellicht geen onderzoek voor nodig zijn. 

Also read:  Online Presenteren: Wat zijn de opties?
Stap 3. Vraag in je omgeving naar meningen of tips van mensen 

Dit is heel spannend en ik zou ook zeker goed nadenken aan wie je het vraagt. Maar als je iets hebt bedacht voor mensen dan is het goed om te horen wat zij denken. Misschien kun je je idee nog aanscherpen. 

Dit kan soms confronterend zijn, dus als je weet dat iemand altijd erg negatief reageert op ideeën van anderen, dan zou ik die niet als eerste vragen. Je wilt opbouwende meningen van mensen die je verder helpen je idee te ontwikkelen. 

Enthousiasme werkt aanstekelijk! 

Als je de eerste 3 stappen allemaal hebt doorlopen en het gaat allemaal naar wens, dan eindigen we met… 

Stap 4. Als het even tegenzit en je enthousiasme lijkt verdwenen en je wilt het bijltje erbij neergooien… 

Niet meteen doen… 

Bedenk even opnieuw waarom je zo enthousiast was en wat je voor ogen had en misschien zie je dat je bent afgedwaald van je eerst idee of dat je bent vergeten waarom je dit zo graag wilde. 

Zet door en hervind je enthousiasme! 

Bekijk nog eens wat je bij stap 1. hebt opgeschreven 😉 

Tot slot… 

Als je eerdere ideeën hebt gehad die op een teleurstelling uitliepen en je kijkt terug ben je waarschijnlijk vergeten deze stappen te volgen en er impulsief ingesprongen, zonder eigenlijk te weten wat je kon verwachten of moest doen. 

Bij stap 1. Het opschrijven van HET WAAROM is erg belangrijk ook later in het proces, om dit niet uit het oog te verliezen. 

Laat me in de reacties weten of je iets hebt gehad aan dit stappenplan.

Gr. Saskia

Ergens moeite voor doen…stappenplan!