Heb jij wel eens het gevoel dat je niet meer weet wanneer je nu wat moet plaatsen en waar? Heb jij een systeem voor je uitgaande berichtenstroom zoals jouw Blog, Facebook, Pinterest, Twitter, etc.? Of verzuip jij net als vele anderen in de waan van elke dag?

In dit artikel wil ik je laten zien hoe een redactionele kalender kan helpen orde aan te brengen in de chaos.

Sinds een aantal maanden weet ik dat ik ADD heb en dit verklaart o.a. waarom ik moeite heb met structuur aanbrengen en plannen van zaken zoals je uitgaande berichten, maar ook jouw inkomende berichten.

Ik heb al eens eerder artikelen geschreven over functies of programma’s die kunnen helpen zoals Lijsten in Facebook, Hootsuite, Tweetdeck, etc. Dit zijn op zich staande hulpmiddelen die ik gebruik en dan nog vind ik het moeilijk om het met regelmaat uit te voeren.

Met een redactionele kalender kun je een overzicht maken van al jouw uitgaande berichtenstroom, hierdoor heb je alles bij elkaar en is het een stuk overzichtelijker. In dit artikel zal ik laten zien hoe ik Google Agenda gebruik voor het maken van mijn redactionele kalender.

Waarom ik Google Agenda gebruik?

Natuurlijk zijn er meer wegen die naar Rome leiden en ben je niet verplicht om met Google Agenda te werken. Hier de redenen waarom ik kies voor Google Agenda (GA):

Also read:  Ik ben wel creatief, maar…!

Aan de slag!

In 8 stappen je redactionele kalender in gebruik nemen.

Als je nog geen Googleaccount hebt, maak deze dan nu aan.


1. Maak een nieuwe/aparte agenda aan.

Allereerst hebben we een “schone” agenda nodig, naast degene die je eventueel al hebt. Ik gebruik graag meerdere agenda’s voor verschillende onderdelen. Wanneer je bijvoorbeeld een blog hebt en je schrijft ook voor andere blogs als gastblogger, dan wil je die wellicht gescheiden houden.

Je bepaald zelf wat je het prettigst vind werken, je kunt altijd een agenda toevoegen als het toch te onoverzichtelijk wordt of agenda’s later samenvoegen.


2. Bepaal hoe vaak je wilt plaatsen.

Er zijn veel verschillende meningen over hoe vaak je zou moeten plaatsen. Ik test dit regelmatig en soms moet ik ook mijn mening bijstellen.

Het is belangrijker om in dezelfde frequentie te plaatsen, dan heel vaak te plaatsen (dit is ook nog steeds mijn grootste uitdaging). Dus als je bang bent dat je het te druk hebt en het niet volhoudt, begin dan in een frequentie die zeker lukt en bouw het later uit als het je makkelijker en sneller afgaat.


3. Maak een globale indeling van je onderwerpen.

Maak een lijst met de onderwerpen waarover je berichten wilt plaatsen. Dit kunnen berichten zijn waar je zelf iets over wilt schrijven of berichten van anderen die je wilt delen.

Enkele tips hoe je die kunt vinden.

Als je via bovenstaande tips of je eigen methode een verzameling hebt gemaakt van onderwerpen. Ga je daaronder 5-10 specifiekere subonderwerpen maken.


4. Plaats de informatie in de agenda.

Also read:  De top 10 Studententrends van 2013

Nu gaan we de lijst die je hebt gemaakt in de agenda zetten.

Ik gebruik als voorbeeld een blogger die elke week berichten gaat plaatsen. Op dinsdag een geschreven blog en op vrijdag een videoblog.

5. Gebruik de beschrijving optimaal.

In de beschrijving kun je alle details of ideeën kwijt, zodat je precies weet wat je wilde plaatsen.

6. Maak gebruik van de bijlage functie.

Voeg bijlagen toe aan jouw ingeplande bericht, bijvoorbeeld een blog wat je al hebt geschreven of een lijst met Twitterberichten die je gaat plaatsen de komende week.

7. Voeg taken toe aan je agenda.

Als we het voorbeeld van een blogschrijver blijven gebruiken, dan heeft het plaatsen van een blog een aantal handelingen die gedaan moeten worden voordat het geplaatst kan worden.

Hiervoor zijn taken erg handig. Zet alle handelingen die je voor die tijd moet doen in jouw takenlijst zodat je die af kan vinken.

8. Reserveer tijd om de berichten te maken.

Niet alle onderdelen zullen op het moment dat je jouw redactionele kalender maakt of bijwerkt af zijn. Plan tijd in om de blogs, berichten, updates, etc. te schrijven/maken.

Als je het prettig vindt kun je ook beginnen met eerst de tijd inplannen voor het maken van de content en dan n.a.v. het aantal gemaakte berichten/blogs bepalen hoe vaak je updates kunt plaatsen.

Heb je iets aan dit artikel gehad, deel het dan met je vrienden en relaties!
Heb je nog vragen stel ze dan gerust onder dit artikel.

One Response

Comments are closed.