Google Account, haal jij alles eruit?

GoogleAccount.exportAl enige tijd heb ik op mijn lijstje staan om een artikel te schrijven over het gebruik van je Google account. Er is zoveel mogelijk en ik merk regelmatig dat heel veel mensen niet weten dat het kan en vervolgens geen idee hebben hoe ze dit dan kunnen gebruiken voor hun eigen gemak.

Dagelijks ben ik bezig met het ordenen van mijn werkzaamheden en alle bestanden, taken en interessante links die daar bij horen. Mijn laatste blog ‘Teveel moeten in te weinig tijd? 30 hulpmiddelen!’ werd zo lang dat het een serie van 3 blogs is geworden. In dat blog heb ik 30 ‘tools’ op een rij gezet die ik veel gebruik of interessant vind om naar te kijken.

Voor mij ligt de nadruk op het ordenen van alle interessante informatie die ik tegenkom via Facebook, Twitter, Pinterest of gewoon een artikel dat ik wil opslaan zodat ik het later terug kan vinden. Dit geldt ook voor mijn bestanden, als ik ergens anders ben of een andere computer heb wil ik toch overal bij kunnen. Vooral als je samenwerkt met anderen is het handig om één centrale plek te hebben waar iedereen bij kan en we altijd de laatste versie hebben, zonder ingewikkeld versie beheer te moeten toepassen.

In dit blog wil ik graag laten zien hoe ik mijn Google account benut en hoe de verschillende Google producten (en ook een paar anderen) elkaar kunnen versterken.

Google Chrome Browser
Dit is voor mij het startpunt. Sinds ik een profiel heb aangemaakt in de Chrome Browser is het samenwerken met de andere Google producten nog productiever en makkelijker geworden.

Als je de Chrome Browser start krijg je al automatisch toegang tot een aantal standaard apps (programma’s) van Google, zoals:

  • Chrome Web Store
   Google Account
  • Google Documenten
  • Google Drive
  • Google Zoeken
  • YouTube
  • Gmail
  • Recent gesloten tabs
  • De browser geschiedenis
Lees ook:  Een laptop of tablet?

 

Door een profiel aan te maken heb je de volgende voordelen:

 • Toevoegen van apps aan de bestaande, die je werk makkelijker maken.
 • Overal waar je internet hebt kun je inloggen en heb je al je ingestelde functies bij de hand.
 • Chrome houdt het ook bij als je op een ander apparaat tabs open hebt staan in de Chrome browser en deze kun je vanaf elk apparaat benaderen. Ook wanneer het andere apparaat uit staat.

Als je met meerdere personen op één computer werkt heeft het aanmaken van een profiel nog een handige functie. Je kunt namelijk Chrome onder meerdere profielen open hebben staan ieder met hun eigen specifieke instellingen.

Je logt in met je Google Account (@gmail.com) en automatisch ben je ingelogd in al je Google producten. Gmail, Agenda, YouTube, Google+, Google Drive, enz.

Via de Chrome Web Store kunnen ook andere apps en extensies worden gekoppeld, zo heb je al je favoriete programma’s bij de hand.
Extensies zijn hulpmiddelen die niet op de pagina worden gezet, maar naast de adresbalk of worden toegevoegd aan een programma.

In dit screenshot zie je de extensies:

Google Account - Chrome Extensies

 

HootLetGoogle Account - Hootsuite
Meteen de pagina die je leest plaatsen of inplannen voor Twitter.

Google Drive
Hiermee sla je direct op in je Google Drive

SpringPad Clipper
Direct het artikel, pagina of pdf die je open hebt staan in je browser opslaan in één van je notitieboekjes. Je kunt meteen tags (labels) toevoegen en een reactie erbij plaatsen zodat je het later makkelijk terug kunt vinden in SpringPad.

TabCloudGoogle Account - TabCloud Als ik zelfs geen tijd heb om alle openstaande tabs op te slaan via bijvoorbeeld mijn SpringPad Clipper, dan sla ik alle openstaande tabs op in de TabCloud en bekijk het later nog eens of ik het wil opslaan of dat het weg mag.

Lees ook:  Auteursrecht: Weet jij hoe het zit?

Wanneer je dus tijdelijk een hele rij tabbladen bij de hand moet houden, dan kun je ze opslaan in TabCloud en openen wanneer je tijd hebt.

Screen Capture
Deze heb ik nog maar kort. Een eenvoudige tool om even snel een ‘foto’ te maken van iets op het scherm.

Quick Markup: Screen capture
Deze lijkt op Screen Capture, maar heeft meer mogelijkheden. Hierin kun je de gemaakte ‘foto’ meteen bewerken. Ook kun je vanuit deze extensie meteen naar de app waarmee een mindmap gemaakt kan worden.

PicMonkey
Google Account - PicMonkeyEven snel een tekstje op een plaatje zetten of een leuk effect toepassen. Via deze extensie, kun je snel een afbeelding van de pagina die je open hebt staan selecteren en deze wordt direct geopend in PicMonkey, waar verschillende effecten toegepast kunnen worden. Sommige effecten moet je voor betalen, dit kun je zien aan het kroontje op het effect.

Apps die ik heb gekoppeld aan mijn Chrome profiel:

 • Google Drive (standaard)
 • Google Gmail (standaard)
 • Google YouTube (standaard)
 • Google Chrome Web Store (standaard)
 • Google Calendar (agenda)
 • Google Formulieren
 • Google Picasa
 • SpringpadGoogle Account - Springpad
 • Hootsuite
 • Teambox
 • Evernote
 • SugarSync
 • BOX
 • Cloud Reader (Kindle Amazon)
 • Diigo
 • CacooGoogle Account - Cacoo
 • Quick Markup: Brainstorming
 • Mindomo
 • Mindmeister
 • ProcessOn
 • RealTimeBoard (online virtueel whiteboard) – nieuw
 • Chrome Remote Desktop (hulp op afstand) – nieuw

 

Heb jij iets gehad aan dit artikel?
Deel het dan met je vrienden en relaties! Alvast bedankt 🙂

Wil je nog meer weten?
Laat je reactie of vraag achter onder dit artikel en ik beantwoord het graag voor je!

About Saskia

Ik hou van creëren, verrassen en bemoedigen!

Ik ben een doe-het-zelver en autodidact. Ik maak mijn eigen verzorgingsproducten en schoonmaakproducten. Ik kweek verschillende vruchten, kruiden en bloemen die ik ook weer gebruik in mijn producten.

Door middel van mijn blog probeer ik de "juf" in mij een plaatsje te geven. Lesgeven heb ik altijd super leuk gevonden en op deze manier kan ik delen wat ik uit heb gezocht en leer.

Ik maak illustraties en vind het geweldig om van iets "gewoons" (tekst of vorm) iets speciaals te maken dat mij en/of anderen raakt, ontroert of kracht bij kan zetten.

Mijn inspiratie haal ik uit verschillende dingen.

Mijn geloof, mijn gevoel en emoties, de natuur en vooral in het verwerken van dingen die op mijn pad komen.

Mijn passie is dat ik anderen mag raken met mijn kunst en dat dit hen kan helpen om gelukkiger te zijn en vooral helpt om nare momenten in het leven beter aan te kunnen.