Geplaatst op 18 oktober 2012 om 10:21

Creatief met Twitter

Twitter heeft recent de mogelijkheden uitgebreid om je huisstijl in te stellen. Zo kan er nu een header geplaatst worden, waar je profielfoto onderdeel van is. Je kunt het vergelijken met Facebook, waar de profielfoto over de omslag valt.

Voorheen kon je in Twitter ook al diverse instellingen doen, maar die zijn nu veranderd. Ik heb het aanpassen van de huisstijl in Twitter altijd lastig gevonden, omdat je met factoren te maken hebt die je niet kunt aanpassen. Die maken het lastig om de weergave in elk browserformaat er goed uit te laten zien. Er zijn nu functies bijgekomen die meer mogelijkheden bieden.

Twitter achtergrond

Zo heb je de achtergrond, die je eerder ook al aan kon passen. Je kon een effen achtergrond kleur instellen of je eigen achtergrondafbeelding uploaden.

Twitter plaatst je afbeelding in de linker bovenhoek, terwijl het Twitterblok in het midden wordt uitgelijnd en flexibel is. Dat wil zeggen dat wanneer je een brede browser hebt het Twitterblok verschuift naar het midden van de browser, terwijl je afbeelding blijft staan in de linker bovenhoek.

Wanneer je de browser erg smal maakt, schuift het Twitterblok dus over je achtergrond heen.

Vooral als je kennis hebt van HTML en/of CSS (hiermee wordt de opmaak bepaald), dan is het frustrerend wanneer je deze instellingen niet kunt aanpassen.

Er zijn nu dus wat extra functies bijgekomen, die meer mogelijkheden bieden. Er zitten nog steeds voor- en nadelen aan. Hieronder bespreek ik de mogelijkheden met de voor- en nadelen.

Oplossing
Gefrustreerd raken is niet prettig, dus heb ik gekeken naar de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden. Ik wil deze graag met je delen, zodat jou dit een hoop frustratie scheelt.

Maak eerst een keuze:

  1. Je stelt je achtergrond in op de achtergrondpositie -> links. Je afbeelding blijft te allen tijde staan in de linkerbovenhoek en het Twitterblok schuift eroverheen wanneer de browser breder of smaller is/wordt. Nadeel: Wanneer een kleine resolutie of smalle browser wordt gebruikt schuift het Twitterblok over je achtergrond heen, waardoor deze slecht leesbaar wordt.
  2. Je stelt je achtergrond in op de achtergrondpositie -> midden.  Je achtergrond afbeelding wordt achter het Twitterblok geplaatst en schuift mee. Hiervoor moet je achtergrond zo gemaakt zijn dat jouw informatie goed zichtbaar is en niet verdwijnt achter het Twitterblok. Voordeel: Je kunt de ruimte links en rechts benutten van het Twitterblok. Nadeel: Wanneer de browser smal is of de resolutie laag, worden de zijkanten afgeknipt. Je hebt hiervoor wel een beetje grafische programma kennis voor nodig.
  3. Je stelt je achtergrond in op de achtergrondpositie -> rechts. Hetzelfde als links maar dan rechts.

Bepaal dan je grafische mogelijkheden:

–       Heb je geen of weinig fotobewerkingskennis, dan is dit de simpelste oplossing. Je gebruikt alleen een effen achtergrondkleur die aansluit bij je huisstijl en past de linkkleur aan, aan je huisstijl. Eventueel upload je nog je logo, met transparante achtergrond, en zet de achtergrondpositie op -> links.

–       Vind jij in een grafisch programma als Photoshop of online fotobewerking wel je weg? Dan zou je de achtergrondkleur effen in kunnen stellen en een afbeelding kunnen maken met dezelfde achtergrondkleur of transparant. Plaats dan alleen in het linker gedeelte specifieke gegevens, een foto van jezelf, je logo. Houdt de linker kolom (die je vult) zo smal mogelijk dan schuift het Twitterblok er alleen overheen, wanneer de browser heel erg smal is. Pas de linkkleur aan, aan je huisstijl en bepaal over de achtergrond van je Twitterblok (tijdlijn) transparant zwart of wit moet worden.

–       Ben jij heel handig in een grafisch programma of heb je iemand die dat voor je kan doen? Wees dan creatief en maak een achtergrond op zo’n formaat dat die niet uit beeld kan vallen, maar ook op kleinere resoluties nog goed wordt weergegeven en plaats daar jouw gegevens in de linker kolom of in beide kolommen wanneer je voor de achtergrondpositie -> midden hebt gekozen. Pas dan nog even de linkkleur aan en je bent klaar!

Ik hoop dat jij met deze oplossingen iets kunt. Heb je inspiratie nodig, dan kun je in mijn vorige blog een verzameling van mooie Twitterprofielen vinden. (Gratis Templates PSD en FireWorks)

Twitterheader
Dan zijn we nu aangekomen bij een volledig nieuwe functie in de Twitter huisstijl. Deze is zowel krachtig als een uitdaging. Hierbij speelt je eigen creativiteit en fantasie een grote rol.

De Twitterheader heeft een afmeting van max. 1252×626 px. Op zich is daar niets moeilijks aan. Wat het een uitdaging maakt is dat over de header de profielfoto, je bio en een filter wordt geplaatst. Wanneer je een simpele afbeelding gebruikt voor de achtergrond is er niet zoveel aan de hand, maar wanneer je meer figuren, personen of afbeeldingen wilt gebruiken moet je rekening houden met 3 punten:

–       De profielfoto met een witte rand eromheen

–       De tekst van je BIO wordt eroverheen gezet

–       Er wordt een subtiel verloop geplaats van boven transparant naar beneden transparant zwart

Wanneer je creatief bent en vaardigheid bezit in een grafisch programma dan is het leuk om te spelen met de profielfoto in combinatie met de header.

Wil je inspiratie opdoen? Kijk dan eens naar deze voorbeelden.

Je kunt hier meteen een Twitterheader en achtergrond template downloaden om je creatieve header te maken.