Hoe je met één vorm letterkunst kunt maken in Illustrator. In Illustrator kun je je eigen penselen maken en daar kun je dan leuke dingen mee doen. Ik zal enkele voorbeelden laten zien van letters waar ik met slechts één vorm een kunstwerk van de letter heb gemaakt. 

Wat bedoel ik met letterkunst 

Met letterkunst bedoel ik eigenlijk het opleuken van letters of teksten. Je hebt al hele leuke lettertypen, maar je kunt nog zoveel meer met letters en tekst. 

Een goed voorbeeld van letterkunst met tekst is handletteren. Waar vaak teksten in een mooi ontwerp worden gezet en vaak worden er meerdere schrijftypes of lettertypen gebruikt. 

Letterkunst met Letters is meer dat je een individuele letter gaat versieren, dit kan zowel in de lijnen van de letter als eromheen. Bloemen is een populair onderwerk om te gebruiken bij het versieren van letters. 

Letters vullen met allerlei vormen is ook populair en zie je in de meest uiteenlopende stijlen. Dit noemen we zentangle. 

Also read:  Mijn creatieve ontdekkingsreis!
Penselen in Illustrator 

In Illustrator kun je zelf penselen maken. Dit is heel handig, maar vooral ook erg leuk. Je kunt het niet zo gek bedenken of je kunt er een penseel van maken. 

Het voordeel van vormen in een penseel zetten is dat je er vervolgens erg makkelijk mee kunt “schilderen”, waardoor je snel iets moois kunt maken. 

Wanneer je een vorm gebruikt om iets te maken, bijvoorbeeld bladeren aan een boom, dan kost het best veel tijd om de blaadjes te kopiëren, positioneren en schalen. Met een penseel kan dit in één moeite door. 

Verschil tussen pentool en penseel 

Op mijn website kun je oefenbladen downloaden om handig te worden met de pentool. 

Met de pentool concentreer je je op de rechte en kromme lijnen van een pad, deze kun je maken en aanpassen. 

Met een penseel maak je ook een pad, maar deze heeft dan meteen een vorm eraan gekoppeld die meteen wordt toegepast. Bij een penseel maak je over het algemeen niet al te ingewikkelde vormen. Dit is erg afhankelijk van de vorm die je in je penseel hebt geladen en de instellingen die daarbij zijn gedaan. 

Also read:  Wil jij je EIGEN cursus laten produceren (GRATIS)?

Bij een penseel kun je altijd het pad nog aanpassen met dezelfde instrumenten als die je leert bij de pentool. 

Voorbeelden van letterkunst 

Hieronder laat ik een paar voorbeelden zien van letters die met één vorm zijn bewerkt, de druppelvorm. 

Wil je hier meer over weten of wil jij dit ook kunnen, meld je dan aan op SkillShare via mijn link en je krijgt 2 maanden gratis toegang tot alle cursussen op SkillShare. Mijn cursus van 50 minuten is in het Nederlands, zodat deze voor iedereen te volgen is. De meeste cursussen zijn in het Engels op SkillShare. 

Meld je nu aan en maak je eigen letterkunst binnen een uur! 

Wil je nog meer leren over handletteren, letter- of patroondesign, Illustrator of ProCreate? Laat het me weten en wellicht maak ik speciaal voor jou een cursus 😉!