Hoe maak je aantrekkelijke afbeeldingen voor je blog?

Als je een blog hebt en je wil dat mensen ook daadwerkelijk je blog komen lezen, zul je ze moeten laten weten waar ze deze kunnen vinden.

“DUH..”

Ja dat lijkt heel eenvoudig, maar sommigen zien door de bomen het bos niet meer.

In dit blog ga ik je helpen hoe je aantrekkelijke afbeeldingen maakt voor je blog!

Voor we het gaan hebben over hoe je aantrekkelijke afbeeldingen maakt voor je blog, wil ik je nog even vertellen waarom dit belangrijk is.

Waarom aantrekkelijk afbeeldingen belangrijk zijn

Aantrekkelijke afbeeldingen zijn erg belangrijk voor een blog omdat:

  1. Je op moet opvallen tussen alle anderen bedrijven/bloggers die aandacht willen van jouw doelgroep
  2. Je met de uitstraling van je afbeeldingen al meteen een bepaald publiek trekt
  3. Afbeeldingen zeggen meer dan duizend woorden, toch!
  4. Mensen gaan pas lezen als ze geïnteresseerd zijn, met een afbeelding trek je meteen de aandacht
  5. Een aantal (de meeste) Social Media platformen zijn zeer visueel ingesteld. Bij Pinterest of Instagram kom je nergens zonder afbeeldingen

Dit zijn 5 flinke redenen om goede, aantrekkelijke afbeeldingen te maken bij je blogs.

Dan gaan we nu naar het HOE…?

Opvallen tussen de meute

Als we beginnen met punt 1 in het lijstje bij de waarom vraag, dan is het erg belangrijk om dus op te vallen bij jou doelgroep. Dit is niet altijd gemakkelijk, maar zeker niet onmogelijk.

Begin daarom eerst met jezelf de vraag te stellen: “Wat spreekt mijn doelgroep aan?”. Heb je een Niche met een vooral mannelijke doelgroep, dan zal je waarschijnlijk kiezen voor een wat strakke lay-out. Is je doelgroep bijvoorbeeld meer vrouwelijk, dan wil je wellicht juist wat zachtere lay-out gebruiken.

Also read:  Gebruik eens andere woorden op LinkedIn!
Tegenovergestelde

Toch zou je er voor kunnen kiezen om wellicht juist het tegenovergestelde te doen van wat wordt verwacht om juist meer op te vallen tussen al die DEZELFDE lay-outs, maar je loopt wel het risico dat de doelgroep er dan ook niet door aangesproken wordt. Het is dus belangrijk dat je blijft uitproberen wat het beste werkt voor je doelgroep.

Past het bij jou

Wat ook belangrijk is in een lay-out is dat die ook bij jou en je karakter past (dit geldt vooral voor zzp’ers en kleine ondernemers). Mensen hebben liever met iemand te maken dan met een bedrijf, dus de lay-out moet ook passen bij wie jij bent. Wanneer je klanten krijgt via je blog, dan hebben mensen al een idee over wie en hoe je bent door je blogs, maar ook zeker de afbeeldingen. Dat idee moet wel kloppen met wie je bent (congruent zijn) als ze met je gaan werken.

Lay-out

In de vorige alinea’s heb ik al een paar keer het wordt lay-out gebruikt. De makkelijkste manier om een aantrekkelijke afbeelding te maken is door een vaste lay-out te gebruiken, zo te zeggen een sjabloon. De vaste lay-out kan best uit meerdere variaties bestaan, maar een aantal punten blijven gelijk.

Vaste onderdelen zijn:

  1. De kleuren van je huisstijl
  2. De lettertypes die je gebruikt
  3. De vormen die je gebruikt
  4. Het logo of iconen die je gebruikt
Also read:  App Review: Kiddie!

Zo creëer je een lay-out die bij je huisstijl past en herkenbaar is. Dit zal helpen om op te vallen en dat mensen je gaan herkennen, dat schept meteen een vertrouwensband.

Afmetingen

De afmeting van je afbeelding hangt samen met het Social Media platform of platformen waar je je blogs promoot. Het is verstandig om voor elk platform apart afbeeldingen te maken om zo optimaal mogelijk zichtbaar te zijn. Met een vierkante afbeelding kun je op zo goed als elk platform terecht, maar je zult bijvoorbeeld op Pinterest dan niet erg opvallen. Dus wil je niet meteen met teveel verschillende maten moeten werken, begin dan met vierkant en breid het langzaam uit. Je kunt er ook voor kiezen om eerst alleen op één platform te richten.

Welke programma’s kun je gebruiken?

Als je afbeeldingen gaat maken dan heb je verschillende opties. Als je handig bent met adobe kun je Illustrator of InDesign gebruiken, maar als je die programma’s niet hebt of bekend mee bent zijn er verschillende gratis online opties.

Ik gebruik zelf Canva (ondanks dat ik zeer handig ben in veel adobe programmas’s), omdat je snel en makkelijk je afbeeldingen kan maken.

Een alternatief is PicMonkey. Heb ik jaren geleden ook wel gebruikt, maar ik ben een fan van Canva, dus heb daar niet meer naar gekeken. Dit is gewoon persoonlijke voorkeur. Er zit vooral verschil in de prijs als je wilt upgraden. Beiden zijn prima gratis te gebruiken.

Hoe maak je aantrekkelijke afbeeldingen voor je blog?