Hoe werkt de Pentool in Illustrator?

In deze les “Hoe werkt de pentool” ga ik je uitleggen hoe je de pentool in illustrator goed onder de knie krijgt, zodat je zelf vormen kunt maken in Illustrator, maar ook bestaande bestanden die je online kunt downloaden (gratis of betaald) makkelijk kunt aanpassen aan je wensen.

Ik geef les in Illustrator. Kom naast je zitten en samen gaan we stap voor stap ontdekken wat er allemaal kan. Nu kan ik natuurlijk niet bij iedereen aan tafel komen zitten. Daarom leek het me leuk om de lessen die ik gebruik bij mijn leerlingen ook online te zetten.

Download hier het oefenblad

Zelf ben ik een autodidact en leer ik veel van de online lessen die ik kan vinden. Deze les is heel specifiek op hoe werkt de pentool gericht en ook echt op de beginselen. Ben je nog nieuw in Illustrator of heb je nog nooit met de pentool gewerkt, dan is deze les voor jou. Heb je er al eens mee gestoeid, maar kom je er nog niet helemaal uit, dan is dit ook voor jou.

Hoe werkt de Pentool?

Met de pentool maak je eigenlijk maar 2 vormen. Een rechte lijn of een kromme lijn. Als je begint is het belangrijk om de eenvoudige stappen goed te oefenen. Als je het systeem eenmaal snapt, dan zul je veel sneller de lastige vormen kunnen maken en begrijpen.

Waar moet ik beginnen?

Het is handig om te beginnen met eenvoudige oefeningen.

Download hier het oefenblad

1. Eerst selecteer je de pentool in het menu links of je drukt op de p op je toetsenbord, dan wordt de cursor een pennetje met een sterretje ernaast. Dat betekent dat je een nieuwe vorm gaat maken.

Lees ook:  Oefenen, oefenen, oefenen...

2. Klik ergens in je tekengebied en klik nog eens een stuk onder het punt waar je geklikt hebt.

Je zult zien dat wanneer je de muis verplaatst dat er een lijn mee gaat naar beneden en dat de 2 punten worden verbonden zodra je de 2e keer klikt.

Deze punten heten ankerpunten.

3. Dit kun je natuurlijk alle kanten op doen. Probeer maar eens een rechthoek of vierkant te maken. Het is niet erg als deze niet perfect is het gaat nu om de oefening hoe de pentool reageert als jij iets doet. In dit geval klikken en de muis verplaatsen. Zodra je de laatste lijn maakt en terug bent bij je eerste ankerpunt zul je zien dat de pen een klein rondje naast zich krijgt en dat betekent dat je de vorm sluit en het eerste en laatste ankerpunt worden één punt.

Je kunt nu alle vormen maken die uit rechte lijnen bestaan. Probeer eens een ster!

Hoe nu verder

Als je de rechte lijnen onder de knie hebt kunnen we met de kromme beginnen. Hier heb je meer mogelijkheden, dus we beginnen niet te moeilijk.

Lees de stap eerst voordat je begint, want soms moet je 2 dingen tegelijkertijd doen, zoals klikken en dan met de muis slepen zonder los te laten. Of een toets op je toetsenbord indrukken terwijl je met de muis klikt of sleept.

Lees ook:  Wat is Skillshare?

1. Klik weer ergens in het tekengebied en houd de muis vast. Dus de muisknop indrukken, maar niet loslaten. Sleep met de muis een stukje naar boven en laat de muis los. Je ziet 2 handgrepen met richtingslijnen verschijnen. Deze richtingslijnen horen bij je ankerpunt en bepalen hoe krom de lijn wordt die naar het volgende ankerpunt loopt.

Zodra je nu met je muis een volgend ankerpunt wilt maken merk je dat de lijn al een kromming heeft. Als je op het volgende punt klikt zal de lijn worden verbonden zoals je die nu ziet verschijnen. Wil je ook van het 2e punt een kromme maken dan doe je hetzelfde als bij het eerste punt.

2. Verplaats je muis en zie hoe een kromme lijn ontstaat. Klik weer ergens in het tekengebied en houd de muis vast. Dus de muisknop indrukken, maar niet loslaten. Sleep met de muis een stukje en laat de muis los. Je hebt nu 2 ankerpunten die met een kromme zijn verbonden.

Oefenen

Met de pentool is het belangrijk in het begin veel te oefenen. Je zult snel heel handig worden.

Door met deze 2 basistechnieken te oefenen zul je dit snel onder de knie krijgen.

Experimenteren

Vooral met de kromme kun je lekker experimenteren. Door de handgrepen verder van het ankerpunt te slepen krijg je een andere bocht. Door de handgrepen in tegenovergestelde richting te slepen krijg je een s vorm.

Ik hoop dat je deze les leuk hebt gevonden?

Heb je vragen dan kun je die onder dit artikel stellen!

Download hier het oefenblad

Hoe werkt de Pentool in Illustrator?

About Saskia

Ik hou van creëren, verrassen en bemoedigen!

Ik ben een doe-het-zelver en autodidact. Ik maak mijn eigen verzorgingsproducten en schoonmaakproducten. Ik kweek verschillende vruchten, kruiden en bloemen die ik ook weer gebruik in mijn producten.

Door middel van mijn blog probeer ik de "juf" in mij een plaatsje te geven. Lesgeven heb ik altijd super leuk gevonden en op deze manier kan ik delen wat ik uit heb gezocht en leer.

Ik maak illustraties en vind het geweldig om van iets "gewoons" (tekst of vorm) iets speciaals te maken dat mij en/of anderen raakt, ontroert of kracht bij kan zetten.

Mijn inspiratie haal ik uit verschillende dingen.

Mijn geloof, mijn gevoel en emoties, de natuur en vooral in het verwerken van dingen die op mijn pad komen.

Mijn passie is dat ik anderen mag raken met mijn kunst en dat dit hen kan helpen om gelukkiger te zijn en vooral helpt om nare momenten in het leven beter aan te kunnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *