Ik kan niet schrijven / bloggen, en nu?

Ik kan niet schrijven_bloggen, en nu?

Hoe vaak heb je het gehoord of misschien zelfs zelf gezegd?

  • – Ik kan niet schrijven / bloggen.
  • – Ik weet niet wàt ik moet schrijven.
  • – Wie wil nou lezen wat ìk te vertellen heb?
  • – Enzovoort…

Herken je dit?

En nu…?

Ik moet bekennen dat ik hetzelfde zei. Op school was ik altijd erg blij met een 6 voor een boekverslag of opstel, want ik kan (kon) niet schrijven.

Tot ik iemand tegenkwam die zei dat iedereen kan schrijven. Ik was het daar eerst niet mee eens. Iedereen? Dat weet ik niet. Maar als jij kan praten over dingen die je doet of meemaakt kun je dit ook opschrijven. Ken je het gezegde…

“waar het hart vol van is loopt de mond van over”?

Nou in mijn geval gaat dat zeker op, praten heb ik geen moeite mee. Dus ben ik gewoon begonnen met schrijven en wanneer ik over onderwerpen schrijf die ik erg leuk vind of waar ik veel van weet, dan komen de woorden vanzelf.

Hoe ben ik begonnen?

De eerste keer vond ik het erg moeilijk. De tip was gewoon beginnen met schrijven wat er in je opkomt en dit 5 minuten volhouden. Daarna ben je of lekker bezig en kun je het artikel in dezelfde flow doorschrijven of je kunt het nalezen en kijken wat er op papier staat. Mijn eerste blog heb ik na 5 minuten doorgelezen en ik merkte dat ik eigenlijk meerdere onderwerpen had beschreven. Ik ben begonnen met dit op te splitsen in hoofdonderwerpen en heb ze één voor één weer doorgelezen. Als me iets te binnen schoot wat ik kon toevoegen, deed ik dat meteen. Voor ik het wist had ik 3.000 woorden geschreven en heb ik die kunnen opsplitsen in 6 artikelen.

Lees ook:  Blogtools: 8 gratis manieren om je blog online te zetten!
De 3 R’s

Niet alleen voor kinderen gelden de 3 R’s. Rust, Regelmaat en Reageren (Oke de 3e hoort Reinheid te zijn, maar deze past beter bij het onderwerp ;)).

Vanaf dat moment wist ik dat ik kon schrijven/bloggen. De volgende drempel die ik moest nemen (en dit kost me nog steeds moeite) is er regelmaat in brengen, anders is het niet zo krachtig als het kan zijn. Beter elke maand een goed blog, dan wekelijks en soms 3 weken niets.

Ik vind het moeilijk te combineren met mijn gezin, omdat ik wel de rust nodig heb om te schrijven en de woorden vanzelf te laten komen. Het kost me zoveel meer moeite en tijd als het rumoerig is in huis (en dat is het eigenlijk altijd).

Reageren komt eigenlijk pas als je je blog hebt geplaatst, maar is minstens zo belangrijk. Als je niet reageert op mensen die een reactie achterlaten, dan bouw je niet een vaste groep volgers op. Die zijn juist belangrijk voor het verspreiden van je berichten.

Lees ook:  Marketing instrument: gebruik Bloggen?

De beste tips die ik kan geven:

  • BEGIN, als je nooit begint gebeurt er in ieder geval niets.
  • Kijk niet naar de dingen die niet lukken, maar naar wat wel lukt.
  • Probeer een moment te vinden waarin  je ongestoord kan schrijven.
  • Schrijf over onderwerpen waar je vol van bent, dan gaat het makkelijker.

About Saskia

Ik hou van creëren, verrassen en bemoedigen!

Ik ben een doe-het-zelver en autodidact. Ik maak mijn eigen verzorgingsproducten en schoonmaakproducten. Ik kweek verschillende vruchten, kruiden en bloemen die ik ook weer gebruik in mijn producten.

Door middel van mijn blog probeer ik de "juf" in mij een plaatsje te geven. Lesgeven heb ik altijd super leuk gevonden en op deze manier kan ik delen wat ik uit heb gezocht en leer.

Ik maak illustraties en vind het geweldig om van iets "gewoons" (tekst of vorm) iets speciaals te maken dat mij en/of anderen raakt, ontroert of kracht bij kan zetten.

Mijn inspiratie haal ik uit verschillende dingen.

Mijn geloof, mijn gevoel en emoties, de natuur en vooral in het verwerken van dingen die op mijn pad komen.

Mijn passie is dat ik anderen mag raken met mijn kunst en dat dit hen kan helpen om gelukkiger te zijn en vooral helpt om nare momenten in het leven beter aan te kunnen.

3 Responses to “Ik kan niet schrijven / bloggen, en nu?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *