Ik kan niet schrijven_bloggen, en nu?

Hoe vaak heb je het gehoord of misschien zelfs zelf gezegd?

Herken je dit?

En nu…?

Ik moet bekennen dat ik hetzelfde zei. Op school was ik altijd erg blij met een 6 voor een boekverslag of opstel, want ik kan (kon) niet schrijven.

Tot ik iemand tegenkwam die zei dat iedereen kan schrijven. Ik was het daar eerst niet mee eens. Iedereen? Dat weet ik niet. Maar als jij kan praten over dingen die je doet of meemaakt kun je dit ook opschrijven. Ken je het gezegde…

“waar het hart vol van is loopt de mond van over”?

Nou in mijn geval gaat dat zeker op, praten heb ik geen moeite mee. Dus ben ik gewoon begonnen met schrijven en wanneer ik over onderwerpen schrijf die ik erg leuk vind of waar ik veel van weet, dan komen de woorden vanzelf.

Hoe ben ik begonnen?

De eerste keer vond ik het erg moeilijk. De tip was gewoon beginnen met schrijven wat er in je opkomt en dit 5 minuten volhouden. Daarna ben je of lekker bezig en kun je het artikel in dezelfde flow doorschrijven of je kunt het nalezen en kijken wat er op papier staat. Mijn eerste blog heb ik na 5 minuten doorgelezen en ik merkte dat ik eigenlijk meerdere onderwerpen had beschreven. Ik ben begonnen met dit op te splitsen in hoofdonderwerpen en heb ze één voor één weer doorgelezen. Als me iets te binnen schoot wat ik kon toevoegen, deed ik dat meteen. Voor ik het wist had ik 3.000 woorden geschreven en heb ik die kunnen opsplitsen in 6 artikelen.

Also read:  Hoe maak je aantrekkelijke afbeeldingen voor je blog?
De 3 R’s

Niet alleen voor kinderen gelden de 3 R’s. Rust, Regelmaat en Reageren (Oke de 3e hoort Reinheid te zijn, maar deze past beter bij het onderwerp ;)).

Vanaf dat moment wist ik dat ik kon schrijven/bloggen. De volgende drempel die ik moest nemen (en dit kost me nog steeds moeite) is er regelmaat in brengen, anders is het niet zo krachtig als het kan zijn. Beter elke maand een goed blog, dan wekelijks en soms 3 weken niets.

Ik vind het moeilijk te combineren met mijn gezin, omdat ik wel de rust nodig heb om te schrijven en de woorden vanzelf te laten komen. Het kost me zoveel meer moeite en tijd als het rumoerig is in huis (en dat is het eigenlijk altijd).

Reageren komt eigenlijk pas als je je blog hebt geplaatst, maar is minstens zo belangrijk. Als je niet reageert op mensen die een reactie achterlaten, dan bouw je niet een vaste groep volgers op. Die zijn juist belangrijk voor het verspreiden van je berichten.

Also read:  Bloggen? Ik wíl wel , maar ik weet niet waar ik moet beginnen!

De beste tips die ik kan geven:

5 Responses

 1. Hallo Saskia,

  Ik lees je blog zeer graag, het geeft mij wel het gevoel dat ik het gewoon zou moet doen.
  Aan inspiratie, onderwerpen enz. zal het niet liggen maar wat mij tegen houdt is het taal technische gedeelte.
  Of hoe je zoiets ook noemt.
  Ik heb altijd problemen om zinnen te vormen en weet mij geen raad met waar ik nu wel en geen komma of andere leestekens neer moet zetten.
  Vaak zijn mijn zinnen niet echt logisch van volgorde of indeling.
  Als ik wat laat lezen door andere, wordt ik altijd gecorrigeerd op de zinsbouw omdat ik te lang schijn uit tewijden.

  Volgens mij moet je gewoon de taal super goed beheren en als ik de andere blogs lees zijn die altijd zo goed geschreven
  dat mij de moed in de schoenen zakt.
  Jammer genoeg heb ik niet iemand in de omgeving die mij constant kan verbeteren van wat ik heb geschreven.
  Ik weet dat er buro’s zijn die je daar mee kunnen helpen maar die kosten heel veel geld.

  Misschien heb jij een idee hoe ik dit probleem kan oplossen…
  Wacht vol spanning je antwoord af
  Vriendelijke groeten,
  Nel

  1. Beste Nel,

   Leuk om te horen dat je mijn blogs graag leest. Ja de taal kan soms een lastig puntje zijn.
   Hoewel ik niet meteen een kant en klare oplossing voor je heb, zou ik je het volgende advies willen geven.

   1. Je zou mijn werkboek kunnen downloaden (gratis) en misschien helpt dit al een beetje om kortere en duidelijke zinnen te maken.
   2. Wat je zou kunnen proberen is een blog starten en vragen of de mensen die het lezen online je hiermee willen helpen. Ik heb altijd een vraag onder mijn blog staan en soms vraag ik hulp bij iets wat ik ook lastig vind.

   Je zou je verhaal kunnen beginnen met een stukje over waarom je het onderwerp zo leuk vindt, maar dat je het moeilijk vindt om het goed op te schrijven, dat mensen in de reacties aan kunnen geven wat niet lekker leest of waar eventuele taalfouten zitten.

   Mensen die dit heel vervelend vinden kunnen dan na de eerste alinea kiezen om niet verder te lezen en mensen die er goed in zijn vinden het vaak leuk om ermee te helpen. Het is voor hun een tweede natuur!

   Je voorkomt dan ook (niet altijd ben ik bang) dat mensen nare dingen zetten onder je blog, omdat je zelf al hebt aangegeven dat je dat moeilijk vindt.

   Ik hoop dat dit je verder helpt en wens je veel succes. Misschien heeft een andere lezer nog een gouden TIP voor je!
   Mocht je starten laat de link dan hier achter dan kunnen we een kijkje bij je nemen!

Comments are closed.