Geplaatst op 4 december 2012 om 12:00

Hoe vaak heb je het gehoord of misschien zelfs zelf gezegd?

  • – Ik kan niet schrijven / bloggen.
  • – Ik weet niet wat ik moet schrijven.
  • – Wie wil nou lezen wat ik te vertellen heb?
  • – Etc. ……

Herken je dit?

Ik moet bekennen dat ik nog niet zo lang geleden hetzelfde zei. Op school was ik altijd erg blij met een 6 voor een boekverslag of opstel, want ik kan (kon) niet schrijven.

Tot ik iemand tegenkwam die zei dat iedereen kan schrijven. Ik was het daar eerst niet mee eens. Iedereen? Dat weet ik niet. Maar als jij kan praten over dingen die je doet of meemaakt kun je dit ook opschrijven. Ken je het gezegde “waar het hart vol van is loopt de mond van over”?

Nou in mijn geval gaat dat zeker op, praten heb ik geen moeite mee. Dus ben ik gewoon begonnen met schrijven en wanneer ik over onderwerpen schrijf die ik erg leuk vind of waar ik veel van weet, dan komen de woorden vanzelf.

De eerste keer vond ik het erg moeilijk. De tip was gewoon beginnen met schrijven wat er in je opkomt en dit 5 minuten volhouden. Daarna ben je of lekker bezig en kun je het artikel in dezelfde flow doorschrijven of je kunt het nalezen en kijken wat er op papier staat. Mijn eerste blog heb ik na 5 minuten doorgelezen en ik merkte dat ik eigenlijk meerdere onderwerpen had beschreven. Ik ben begonnen met dit op te splitsen in hoofdonderwerpen en heb ze één voor één weer doorgelezen. Als me iets te binnen schoot wat ik kon toevoegen, deed ik dat meteen. Voor ik het wist had ik 3.000 woorden geschreven en heb ik die kunnen opsplitsen in 6 artikelen.

Vanaf dat moment wist ik dat ik kon schrijven/bloggen. De volgende drempel die ik moest nemen (en dit kost me nog steeds moeite) is er regelmaat in brengen, anders is het niet zo krachtig als het kan zijn. Beter elke maand een goed blog, dan wekelijks en soms 3 weken niets. Ik vind het moeilijk te combineren met mijn gezin, omdat ik wel een rustige omgeving nodig heb om te schrijven en de woorden vanzelf te laten komen. Het kost me zoveel meer moeite en tijd als het rumoerig is in huis (en dat is het eigenlijk altijd).

De beste tips die ik kan geven:

  • BEGIN, als je nooit begint gebeurt er in ieder geval niets.
  • Kijk niet naar de dingen die niet lukken, maar naar wat wel lukt.
  • Probeer een moment te vinden waarin  je ongestoord kan schrijven.
  • Schrijf over onderwerpen waar je vol van bent, dan gaat het makkelijker.

Vorige week heb ik een blog geschreven wat Bloggen is en waarom en hoe je dit kunt gebruiken als Marketing instrument?:
Bloggen gebruiken als marketing instrument?

Volgende week kan je lezen: “Ik wíl wel bloggen, maar ik weet niet waar ik moet beginnen!