Bloggen? Ik wíl wel , maar ik weet niet waar ik moet beginnen!

Gefeliciteerd, je hebt de keuze gemaakt om te gaan bloggen of je wilt dit heel graag en zoekt nog naar het hoe! In dit artikel geef ik je een stappenplan (11 stappen) om een succesvol blog te starten.

In mijn vorige artikel over bloggen (Ik kan niet schrijven / bloggen, en nu?) heb ik het gehad over dat veel mensen denken dat ze niet kunnen schrijven / bloggen. Ben jij één van die mensen? Twijfel je nog, lees dàt artikel dan eerst.

Voordat we beginnen

Voordat je de 11 stappen gaat doorlopen wil ik je nog de volgende belangrijke vragen stellen:

Als je schrijft voor mensen die net beginnen met iets wat jij al jaren doet, begin dan bij het begin en houd het simpel. Gebruik nog niet teveel jargon of leg deze woorden meteen uit. Mensen houden van lijstjes en stappenplannen. Werk jij met processen, zet dan de stappen op een rij en leg uit waarom de volgorde bijvoorbeeld belangrijk is, dan is je eerste artikel al bijna klaar. (Dit artikel is een mooi voorbeeld van een proces beschrijving).

Nú, aan de slag!

Stap 1. Zoek een rustige plek en begin gewoon te schrijven. Als je het prettiger vindt op papier, dan doe je dat!
Schrijf 5 minuten gewoon alles wat in je opkomt op papier (of op de computer)

Stap 2. Na 5 minuten lees je hetgeen je hebt opgeschreven en kies je 1 onderwerp uit wat je nog iets verder uit kan bouwen. De kans is namelijk groot dat je meerdere onderwerpen hebt beschreven. Heb je maar 1 onderwerp, Prima!

Stap 3. Schrijf het onderwerp uit d.m.v. bijvoorbeeld eigen ervaringen, voorbeelden, tips…

TIP! Gemiddeld bevat een goed artikel tussen de 300-600 woorden.

Een korter artikel heeft niet zoveel zin voor de zoekmachine, maar komt wel eens voor. Er zijn redenen waarom een artikel langer zou kunnen zijn. Dit artikel is een mooi voorbeeld van een uitzondering. Als ik deze stappen in 600 woorden wil proppen is het artikel waarschijnlijk niet duidelijk. Door de uitgebreide stappen wordt het automatisch langer.

Also read:  TwitterHeader en achtergrond inspiratie nodig? Bekijk de voorbeelden...!

Stap 4. Lees je artikel nog eens door en kijk of het echt 1 onderwerp is en de samenhang duidelijk is (niet van de hak op de tak).

Stap 5. Bedenk een pakkende titel, die nieuwsgierig maakt om verder te lezen, anders leest niemand het artikel. Vraag eventueel aan mensen in je omgeving wat hen zou prikkelen om verder te lezen. Juist mensen die niets van jouw onderwerp weten, komen vaak met ideeën waar je zelf niet aan dacht.

TIP! gebruik een vraag als titel die beantwoord wordt in je artikel.

Stap 6. Maak een introductie die uitnodigt om verder te lezen, anders lezen ze je artikel helemaal niet. Ook hier kun je anderen vragen of ze geprikkeld worden om verder te lezen na de inleiding.

Gratis Werkboek Bloggen

Download nu het werkboek om de 11 stappen mee uit te voeren!

Stap 7. Laat minstens 3 mensen het artikel lezen en nakijken op de volgende punten:

 1. Taalfouten
 2. Begrijpen ze het artikel (niet teveel jargon)
 3. Is het een samenhangend verhaal

Houd er rekening mee dat mensen niet uit zichzelf feedback geven, dus vraag ze om eerlijk en opbouwend te zijn, zodat je ervan kan leren en het steeds beter gaat doen.

Stap 8. Zoek of maak een afbeelding die slaat op de inhoud en plaats het artikel op het blog, waar je het voor hebt geschreven (dit kan je eigen blog zijn, maar ook een blog van iemand anders waar je gastblogger bent).

TIP! Heb je geen relevant plaatje of wil een huisstijl aanbrengen in je afbeeldingen? Gebruik de titel als afbeelding!

LET OP!: Gebruik niet zomaar afbeeldingen van Google of een andere zoekmachine in verband met Copyright.

Stap 9. Zorg dat er, bijvoorbeeld onder het artikel, Social Media deelknoppen staan, zodat anderen jouw blog makkelijk kunnen verspreiden. Hoe meer mensen het lezen hoe beter, toch!

Stap 10. Deel dit via je andere kanalen, zoals Facebook, Pinterest, LinkedIn, Twitter, etc. . Mensen moeten wel weten dat het er is, anders lezen ze het nog niet!

Stap 11. Vraag na het online zetten vrienden, collega’s, familie, relaties, etc. om het te lezen, te reageren, te delen en opbouwende kritiek te leveren, zodat je het steeds kan verbeteren.

Also read:  Mediawijsheid integreren of als apart vak aanbieden?

Als jij artikelen schrijft over de kennis en ervaring die jij hebt opgedaan, dan is dit voor anderen heel waardevol. Zij hoeven niet alles uit te proberen om iets te leren. Ze kunnen jouw kennis gebruiken om het zelf sneller tot een succesvol einde te brengen. Wat je onderwerp ook is, er zijn altijd mensen die zoeken naar jouw kennis en ervaring.

Wees niet bescheiden en deel jouw kennis!

Vind je het nog moeilijk om een onderwerp te vinden? Gebruik een YouTube-filmpje of een artikel van iemand anders, waar jij je mening of extra uitleg aan toevoegt. Zorg er wel voor dat je toestemming hebt en/of de originele maker van het artikel of filmpje noemt (met een link naar het origineel), ga niet zelf met de eer strijken, dan krijg je een heel slechte naam.

TIP! Informatie delen van anderen (met link naar originele bericht) is geen plagiaat/concurrentie. Het is kennis overdragen!

Ik heb ontdekt dat ik schrijven/bloggen eigenlijk heel leuk vind. Ik worstel nog steeds met het vinden van een (vooral) rustige plek en tijd, waardoor de continuïteit en regelmaat niet altijd lukt. Toch blijf ik het doen, want als ik het niet doe, word ik ook niet beter.

Gratis Werkboek Bloggen

Download nu het werkboek om de 11 stappen mee uit te voeren!

Wil jij helpen?

Wil je mij helpen mijn schrijftechnieken te verbeteren? (hier hoef jij geen goede of ervaren blogger voor te zijn)
Dan nodig ik je uit om onder dit blog jouw feedback te geven, zodat ik ook mijn blogs kan verbeteren.

Heb je onderwerpen die je graag zou lezen van mij?
Laat het mij weten en wellicht schrijf ik een blog speciaal voor jou.

Heel veel schrijfplezier en laat mijn artikel jouw inspiratie zijn, deel het met jouw relaties.

Alvast bedankt voor je hulp en ik lees graag of je er iets aan hebt gehad.

Een link naar jouw (eerste) blog kun je ook kwijt, dan zal ik die lezen, voorzien van opbouwende kritiek en delen met mijn netwerk.

Samen staan we sterk

7 Responses

 1. vraagje..
  denk dat ik het allemaal goed begrepen heb hoor.. maar ik vraag me af of je je blogs echt prive kunt houden. Daarmee bedoel ik te zeggen.. ik heb 2 google accounts, een gewoon voor uh .. ja google 🙂 en een aangemaakt voor blogger. Ik heb allee nog geen blog geschreven, omdat ik bang ben dat als ik die opsla/publiceer.. degenen in mijn vrienden/familie/kringen-lijst kunnen zien dat ik een blog heb geschreven.
  Hoe zorg ik, zonder dat ik die 2 account ontkoppelen moet, dat mijn blog onzichtbaar blijft voor mijn kringen?

  Groet Yvette

  1. Beste Yvette,

   Mag ik vragen wat voor blog je wil gaan schrijven en wat je doel ermee is?

   gr, Saskia

 2. Wauw Saskia!

  Een mooi en duidelijk blog.

  Het is inderdaad prettig om het in stappen te lezen en ik vind het leuk, hoe je het aanvult met een duidelijk uitleg en waardevolle tips!

  Ik begin het nu ook wel interessant te vinden, het bloggen. Met behulp van dit stappenplan komt het hopelijk helemaal goed.

Comments are closed.