Inspiratie zoeken, hoe dan.exportIn mijn vorige artikel heb geschreven over waarom inspiratie zoeken zo belangrijk is. Ik was begonnen met inspiratie zoeken omdat dit een opdracht was. Eerst zag ik er niets in, maar ben uiteindelijk gelukkig tot de conclusie gekomen dat het zeer belangrijk is. Nu zit ik in het 3e jaar van een creatieve opleiding, waarbij het heel erg belangrijk is om inspiratie te zoeken. Soms had ik aan het begin van een thema zoiets van “poeh ik weet niets hoor.”

Na het onderzoek naar informatie en het inspiratie zoeken, kwam ik uiteindelijk op hele leuke innovatieve ideeën. Inspiratie zoeken is belangrijk in het vak van een stylist/ontwerper, maar eigenlijk is het belangrijk in allerlei branches en beroepen .

Het is natuurlijk per persoon verschillend welke manier van inspiratie zoeken het beste werkt. Probeer eens wat uit en ontdek wat jij de beste manier vindt!

Ik geef je hieronder 3 opties hoe je inspiratie kunt zoeken. Hierbij vertel ik je hoe ik dat doe en waarom ik dit een goede manier vind en dan vertel ik hoe jij dit eventueel zou kunnen doen.

1. Tijdschriften

Persoonlijk vind ik het erg fijn om een tijdschrift door te bladeren. Ik zoek naar beelden of artikelen die mij inspireren en ik scheur ze uit. Dit is iets wat ik regelmatig doe, niet alleen wanneer ik inspiratie nodig heb voor een opdracht!
Ik heb mapjes in verschillende categorieën waar ik mijn beelden en artikelen in verdeel zodat ik het er altijd weer gemakkelijk bij kan pakken. Dingen die ik belangrijk vind plaats ik op mijn moodboard en deze vernieuw ik regelmatig. Inspiratie zoeken op deze manier, houdt me lekker bezig en het geeft me erg veel inspiratie!

Tijdschriften zijn er over allerlei verschillende onderwerpen.
Heb jij al een abonnement op een tijdschrift, dat voor jouw beroep interessant is?

Also read:  Hoe je met één vorm letterkunst kunt maken?

Nee? Misschien is het een idee om eens te kijken wat voor tijdschriften er misschien interessant kunnen zijn en koop er een paar! Je kunt kijken of je het tijdschrift interessant vindt zonder aan een abonnement vast te zitten. Wanneer je erg tevreden bent is het misschien wel een goed plan om een abonnement te nemen.

2. Internet

Op het internet, niet meer weg te denken uit onze samenleving, valt ook veel te vinden! Ik vind tijdschriften een goeie manier om inspiratie te zoeken, maar ik vind niet dat je jezelf moet beperken om alleen maar tijdschriften te gebruiken, er is namelijk zoveel op het internet te vinden! Misschien zelfs zoveel dat je niet weet waar je moet gaan zoeken?

Ik vind Pinterest een ideale tool om online inspiratie te zoeken. Zelf had ik er nog nooit eerder van gehoord tot dat Saskia er over begon. Met SaskiaBeeldman maken we er al goed gebruik van.

Pinterest is een soort van digitaal prikbord/moodboard. Net als bij Twitter, kun je mensen volgen die je interessant vindt en mensen kunnen jou volgen. Je kunt de beelden en artikelen die je op het internet hebt gevonden en jou inspireren pinnen zodat ze op je Pinboard terecht komen. Interessante pins van andere pinners kun je re-pinnen.

Pinterest heeft toch echt mijn persoonlijke voorkeur. Het mooie aan Pinterest vind ik dat je hier inspiratie kunt zoeken en online opslaan. Google is natuurlijk ook een mooie plek om inspiratie te zoeken alleen sla je dat dan gewoon op, op je computer? Ook hier zijn natuurlijk andere oplossingen voor. Programma’s als Evernote en Springpad, die je kunt gebruiken als digitaal notebook bijvoorbeeld. Google Bookmarks of Google Reader zijn ook mooie oplossingen. Misschien heeft u al een Google account? Neem eens een kijkje en probeer wat uit! Er zijn genoeg mogelijkheden.

Also read:  Ergens moeite voor doen…stappenplan!
3. Fieldresearch (Beurzen, congressen, musea, etc.)

De eerste 2 opties die ik je heb gegeven zijn natuurlijk best gemakkelijk. Het is allemaal deskresearch. Je kunt het gewoon thuis doen, maar heb je hier ook echt genoeg aan? Ik geloof dat het iedereen wel moet lukken om, thuis achter je bureau, genoeg inspiratie te kunnen vinden. Daarnaast vind ik het ook wel erg leuk om wel eens op pad te gaan. Ik snap dat niet iedereen hier de tijd voor heeft, maar het werkt wel.

Met mijn opleiding gaan we regelmatig naar musea. Ik vind het altijd erg leuk en heel erg inspirerend. We krijgen dan ook vaak een rondleiding waarin iemand ons de mooiste dingen laten zien en er wat over verteld. Wanneer ik iets in het echt ziet (i.p.v. op een plaatje) en wanneer iemand me iets vertelt, (i.p.v. dat je het op het internet leest) sla ik de dingen veel beter op. Ik vind de informatie dan ook al gauw een stuk interessanter!

Musea is voor jou misschien niet van belang, maar waarschijnlijk zijn er wel beurzen en congressen die voor jou interessant kunnen zijn. Een beurs, hier staan bedrijven die hun nieuwste producten demonstreren. Een ultieme gelegenheid om de nieuwste snufjes en dingen te bekijken en eens een praatje te maken met collega-ondernemers of zelfs de consument! Ook beurzen bezoeken kan dus erg inspirerend zijn. Hetzelfde geld voor congressen.

Ik heb je hierboven verschillende opties gegeven. Probeer vooral eerst de bovenste 2 eens uit! Die zijn erg gemakkelijk te doen en ik kan je verzekeren, als je het goed doet kun je veel inspiratie op doen en kun je ook veel meer uit jezelf halen!

Deel hieronder jouw ervaringen met inspiratie zoeken!