Inspiratie zoeken, hoezo.exportInspiratie zoeken is toch helemaal niet nodig? Ik verzin mijn eigen idee wel! Ik ga niet een andermans idee gebruiken, om zelf tot een idee te komen!

Ik zit in het 3e jaar van de opleiding In & Outdoor Styling, een creatieve opleiding op het Clusius College in Hoorn. Voor mijn stage ben ik bij Saskia terecht gekomen. Iets wat me zeker bevalt! Saskia is een open persoon, die alles met ons deelt. Erg leerzaam dus! Behalve dat wij van Saskia leren, leert zij natuurlijk ook veel van haar stagiaires. Saskia vertelde ons dat ze bijvoorbeeld van vorige stagiaires heeft geleerd wat inspiratie zoeken inhoudt en waarom het belangrijk is. Dit leek mij een leuk onderwerp om een artikel over te schrijven. Inspiratie zoeken is voor het creatieve vak een belangrijke TOOL, maar eigenlijk is het voor heel veel branches wel van toepassing.

In het begin van de opleiding werd ons meteen geleerd om inspiratie te gaan zoeken. Ik zag hier niets in. Ik begreep niet waarom inspiratie zoeken nou zo belangrijk was. Dan kun je toch niet met een innovatief ontwerp komen? Je aapt de mensen alleen maar na. Toch hoorde dit bij de opdracht, dus moest ik me daar aan houden.

Er is me toentertijd niet uitgelegd waarom inspiratie zoeken zo belangrijk is, maar ik was er zelf al heel gauw achter gekomen…

Een van onze eerste opdrachten was een jurk maken. Die jurk moest gemaakt worden met een van de volgende begrippen erin verwerkt: volume, vouwen, beweging of verbinding.  Als start van dit thema moesten we beginnen met foto’s maken van deze begrippen in de categorieën: straatobject, mens en gebouw. Natuurlijk in onze mooie hoofdstad Amsterdam, omdat hier natuurlijk het meest te zien valt! Je moest een bepaald aantal foto’s maken per categorie en begrip, dus je moest echt goed zoeken en creatief denken. Nou geloof me, ik ben heel anders gaan kijken naar de dingen!

Also read:  Teveel moeten in te weinig tijd? 30 hulpmiddelen! Deel 1

Ik leerde dat je eigenlijk overal inspiratie uit kan halen. Mensen met volume? Denk aan: gezette mensen,  een vrouw die een poncho aan heeft, een bolvormig rokje. Verbinding in gebouwen? Denk aan: de stationskappen van het centraal station Amsterdam! Vouwen in straatobjecten? Denk aan trappen. Zo is er zoveel voor te bedenken!

Ik heb hier veel meer creatieve ideeën uit kunnen halen, omdat ik zoveel materialen heb gefotografeerd, die ik nooit uit mijn blote hoofd zou kunnen bedenken,  maar makkelijk te vertalen zijn naar een jurk! Waarom een jurk van stof? Het kan ook van bouwmaterialen, papier/karton, fietsband en vuilniszakken! Er is zoveel meer!

Mijn Conclusie: Inspiratie is ZEER BELANGRIJK voor mij om tot innovatieve ideeën te komen, omdat je jezelf anders beperkt tot wat jij weet en ziet, terwijl er zoveel moois is!

Je zult misschien wel denken, “Natuurlijk is het belangrijk voor jou! Je doet een creatief vak! Voor mijn vak is het niet van toepassing. Ik hoef namelijk geen jurk te maken, of vazen decoreren.” Maar inspiratie zoeken is voor iedereen belangrijk. Je hoeft natuurlijk niet naar modeshows of musea te bezoeken, maar dingen uit jouw branche. Inspiratie zoeken laat je meer uit jezelf halen. Wie wil dat nou niet?

Also read:  Vakantie! Wat ga jij doen?

In mijn volgende blog “Inspiratie zoeken, hoe dan?” ga ik je vertellen op welke manieren je inspiratie kunt gaan zoeken. Hou de website in de gaten!

Vind je dit blog interessant? Deel het dan via onderstaande knoppen en laat je reactie achter onder dit blog.