Geplaatst op 13 augustus 2013 om 12:03

AndereBril-Kijken.exportNog een weekje aan deze kant van het land en dan beginnen de basisscholen weer met de lessen. Over twee weken moeten ook de andere scholieren er weer aan geloven. Het nieuwe schooljaar begint!

 

Vorige week en deze week druk aan het schilderen in mijn huis en wat kan verandering van kleur een hoop veranderen aan de sfeer in huis. Toen ik daarover nadacht moest ik ook denken aan wat de technische veranderingen de laatste paar jaar veel hebben veranderd. Soms zoveel dat we het maar moeilijk kunnen bijbenen.

Soms is verandering goed en kijk je naar iets door een andere “bril”, waardoor we ergens heel anders naar gaan kijken dan voorheen.

Gisteren kwam het onverwachte bericht dat Prins Friso is overleden. Het bericht kan op verschillende manieren worden bekeken. Allereerst kan ik me voorstellen dat het verdriet brengt bij de naaste betrokkenen. Toch ben ik als optimist ook geneigd om te kijken naar de zijde waar een lijdensweg voor meerdere mensen is geëindigd.

Ik ben iemand die kijkt naar het halfvolle glas en niet naar het half lege glas. Wanneer je met een andere “bril” kijkt kan de toekomst er ineens anders uit zien.

In het onderwijs is het mijn ervaring dat hoewel niet altijd eenvoudig, het kijken naar een situatie met een andere “bril”, hele leuke, verassende gevolgen kan hebben. Deze andere “bril” heb je vaak ook nodig als het gaat om Mediawijsheid inpassen in de lessen, het vergt van de docent soms creativiteit om alle nieuwe mogelijkheden en gevaren aan te bieden als interessante lesstof.

Op de volgende website staat een korte vragenlijst (max. 16 vragen) over Mediawijsheid in het onderwijs: http://mijnmediawijsheid.nl/gratis-les

Aan het eind van deze maand start er een pilot met online lessen die gebruikt kunnen worden in de klas. Hiermee wordt de andere “bril” aangeboden.

Heb jij een situatie waar een andere “bril” opzetten heeft geholpen om lesstof interessanter te maken?
Laat je reactie achter onder dit blog!

Wil je meer weten over de Pilot?
Schrijf je dan hier in voor meer informatie!