Mediawijsheid integreren of als apart vak aanbieden? Dat is een vraag die vaak wordt gesteld. Het antwoord op zich is vrij eenvoudig, maar de uitvoering in de praktijk is vaak het struikelblok. In dit blog geef ik een paar voorbeelden en hoe je deze op verschillende manieren kunt toepassen.
Mijn antwoord is steevast beide. Zeker nu er nog veel onduidelijkheid is over het in de praktijk werken met Mediawijsheid materiaal is het een goed idee om met beide opties aan de slag te gaan.
Mediawijsheid integreren!
Op alle niveau’s is het mogelijk om met zelfs kleine aanpassingen Mediawijsheid toe te passen in de les. Afhankelijk van de docent zijn er veel mogelijkheden om een les leuker, interessanter en leerzaam te maken. Bijkomend voordeel is dat het lesgeven voor de docent ook leuker en interessanter kan worden, waardoor ook voor de docent het plezier verhoogt kan worden.
Ik zal je een aantal voorbeelden geven:
Voor het vak Nederlands zou de stof uitgelegd kunnen worden door middel van een filmpje op YouTube. Het voordeel hiervan is dat de leerling dit filmpje later nog kan bekijken wanneer het huiswerk wordt gemaakt bijvoorbeeld.
Ik heb 4 voorbeelden van filmpjes over onderdelen van het vak Nederlands:
In deze filmpjes zie je verschillende manieren van uitleggen en gebruik van de techniek.
Wat opvalt is dat twee filmpjes ruim onder de 5 minuten zijn, terwijl de andere twee filmpjes boven de 10 minuten zijn. Om de aandacht vast te houden is het advies een filmpje niet langer dan 5 minuten te maken. Splits de stof eventueel op in kleine delen van ± 5 minuten.
Wat ook opvalt is dat het ene filmpje heel goed verstaanbaar is en de andere wat minder, let er dus op als je een eigen filmpje maakt dat het geluid voldoende is en je goed verstaanbaar bent.
Voor de docent is er nu een keuze uit twee strategieën:
1. De docent gaat eigen filmpjes opnemen en dit op een kanaal plaatsen.
2. De docent zoekt naar filmpjes die hem aanspreken over zijn vak en gebruikt deze in de les en als naslagwerk voor de leerling.
Mediawijsheid als apart vak!
Alhoewel ik een voorstander ben van het OOK aanbieden van Mediawijsheid als een apart vak, zou het vak niet perse zo hoeven heten. Mediawijsheid wordt vaak vertaald naar Social Media en het gebruik van de platformen. Zowel hoe het technisch en praktisch gebruikt zou kunnen worden als hoe je je hoort te gedragen op de verschillende platformen.
Mediawijsheid is veel breder dan alleen dat. In Wikipedia staat het volgende over Mediawijsheid:
Mediawijsheid houdt in dat we in staat zijn om oude media (televisie, radio, pers) en nieuwe media (internettoepassingen, sms) te gebruiken en dat we een gezonde mentaliteit ten opzichte van deze media hebben. Daarbij moeten we ons bewust zijn van de mogelijkheden (maar ook gevaren) en de context van informatie. Hierbij kan onderscheid gemaakt worden tussen expressieve mediawijsheid (de competenties en houding die nodig zijn voor een alledaags, informeel en creatief mediagebruik) en reflectieve mediawijsheid (een bewuste en kritische houding ten opzichte van de media).
Aangezien ICT nauw verbonden is met Mediawijsheid zou dit vak een goed begin kunnen zijn. Wanneer er geen vak (meer) is dat gerelateerd is aan ICT of media, dan zou Mediawijsheid als nieuw vak toegevoegd kunnen worden.
Tegenwoordig wordt er steeds meer in projecten gewerkt. Daarom zou een optie kunnen zijn om in projecten/thema’s de verschillende aspecten van Mediawijsheid te behandelen. Dit is leuk en leerzaam voor de leerling en geeft de docent de gelegenheid om een goed beeld te krijgen van de kennis van de leerling.
Op mijnmediawijsheid.nl kan er ingeschreven worden op een Pilot die gaat starten in augustus 2013 voor kant en klare lessen in het VO/MBO. Interesse? Schrijf je dan nu in!
Vind je dit blog interessant?
Deel het met je collega’s, vrienden en andere geïnteresseerden.
Wil je reageren op dit blog?
Schrijf dan je reactie onder dit blog
Neem contact op met Saskia als je hier meer over wilt weten, een gastles wilt boeken of hulp wilt bij het toepassen van Mediawijsheid in jouw school!