OnlinePresenteren.exportOp internet heb je tegenwoordig zoveel manieren voor online presenteren dat waarschijnlijk de moeilijkste opgaaf het kiezen is.

Wat je wilt presenteren en aan wie zijn misschien wel de belangrijkste vragen en kunnen je keuze al vereenvoudigen. Vervolgens kun je jouw kennis en het gebruikersgemak van de verschillende hulpmiddelen als filter gebruiken. Hieronder heb ik een aantal hulpmiddelen die ik zelf in meer of mindere mate gebruik gezet:


Prezi

Prezi is een presentatietool. Wat Prezi bijzonder maakt is de eenvoud waarmee het hele verrassende presentaties kan geven. Prezi is het meest bekend om de enorme zoom mogelijkheden en de mogelijkheid om de “slides” te roteren, waardoor de presentatie niet saai is. Je kunt er ook video’s en links in verwerken, waardoor het een complete tool is voor je presentatie.

Wanneer er teveel gezoomd en/of geroteerd wordt, kan dit de presentatie met dezelfde eenvoud niet presentabel maken. Bij dit hulpmiddel is het handig om creatief te zijn en je fantasie te gebruiken.

TIP: Houd het simpel; wil niet persé alle functies gebruiken.

Prezi is gratis, maar je prezi is dan online voor iedereen zichtbaar (als ze hem kunnen vinden natuurlijk).


Powerpoint

Powerpoint kent iedereen wel of heeft er wel eens van gehoord. “Vroeger” werd bijna alles in een powerpoint gezet als er gepresenteerd moest worden. Het beeld dat men heeft van een powerpoint is vaak saai en niet erg creatief.

Tegenwoordig kun je met powerpoint ook erg creatief zijn en powerpoint heeft onnoemlijk veel mogelijkheden om het leuk en aantrekkelijk te maken.

Also read:  Waarom ik zowel op RedBubble als Etsy verkoop!

TIP: Maak eens een andere powerpoint dan anders (vroeger).

Je hebt hiervoor wel een licentie nodig.


Keynote

Keynote is heel populair geworden door Steve Jobs. Keynote is net zoiets als powerpoint (oeps, laat dit de echte Apple liefhebbers maar niet lezen 😉 )

Keynote heeft een aantal hele spetterende functies, die je kunt bekijken op http://www.apple.com/nl/iwork/keynote.

TIP: Alles is mogelijk, the sky is the limit!

Je hebt hiervoor een licentie nodig of de app voor iPhone/iPad.


Pinterest

Pinterest is een prachtig hulpmiddel als je met afbeeldingen en/of video werkt. Je prikt als het ware alles op een prikbord met jouw onderwerp. Je kunt in Pinterest alleen afbeeldingen en video’s pinnen. Als je een beetje creatief bent met wat online hulpmiddelen of een grafisch programma, kun je ook “saaie” informatie omzetten in leuke plaatjes of een filmpje.

TIP: Pinterest heeft ook geheime borden, zodat je het alleen kan delen met wie jij wil!

Dit is gratis en overal bereikbaar.


Facebook apps

Facebook apps is voor de wat gevorderde gebruiker in Facebook. Je kunt via apps presenteren op verschillende manieren. Zo heb je bijvoorbeeld apps die portfolio’s kunnen weergeven. Het vinden en instellen van de juiste app die doet wat je wil en die dan ook nog goed werkt is vaak de grootste uitdaging. Heb je de tijd ervoor over en wil het echt gelikt aanpakken dan is bijna alles mogelijk. Eén van de meest eenvoudige manieren is een app die een pagina van een website kan weergeven, dan kun je op die website je presentatie, portfolio of iets dergelijks plaatsen en deze weergeven via Facebook apps.

Also read:  Is je glas halfvol of half leeg?

TIP: In Facebook kun je de appcenter raadplegen voor apps!

Dit is gratis!


SlideShare

Slideshare is een online hulpmiddel om je pdf, powerpoint, open office en andere bestanden te presenteren en te delen. Vooral als je iets meer te melden hebt is SlideShare het perfecte hulpmiddel om dit mee te presenteren. Volgens Hubspot (een bekend marketingbedrijf uit Amerika) krijgt een langere presentatie van zo’n 60 pagina’s meer kijkers dan een korte presentatie.

TIP: Je kunt SlideShare ook gebruiken in Google Hangouts.

Dit is gratis, maar je kunt betalen voor meer functionaliteit.


Online (White)board

Met een online (white)board kun je verschillende soorten media presenteren. Op een (white)board kun je foto’s, notities, video’s, links en soms ook documenten plaatsen. Afhankelijk van welke je gebruikt heb je meer of minder mogelijkheden, maar de meeste hebben de bovengenoemde functies erin zitten. Alhoewel ze op elkaar lijken werken ze vaak toch erg verschillend en is het echt een kwestie van uitproberen welke je het prettigst vindt. Ik gebruik soms meerdere boards afhankelijk van mijn wensen voor dat “project”.

TIP: Een (white)board is ook zeer geschikt voor een brainstormsessie of het beheren van een gezamenlijk project. Iedereen kan notities en opmerkingen plaatsen en is altijd up-to-date van de laatste ontwikkelingen.

Deze zijn gratis. Sommige kun je misschien een uitbreiding in functionaliteit kopen. Hieronder vier whiteboard varianten:

 

Vind je dit artikel interessant?
Deel het dan met je vrienden en collega’s! ⇓

Wil je een reactie achter laten?
Dit kan hieronder!

One Response

Comments are closed.