Een term die ik gebruik in mijn Social Media Strategieën voor klanten is Crossmedia. Wat me opvalt is dat je dit niet vaak tegenkomt op internet. Daarom wil ik in dit artikel uitleggen wat het is en waarom het belangrijk is om toe te voegen aan je Social Media Strategie.
Wat is Crossmedia?
Crossmedia is een term die wijst op de kruisbestuiving van verschillende media. Bij een Crossmedia Strategie worden verschillende media ingezet. Door het gebruik van verschillende media wil de mediaproducent ervoor zorgen dat er meer interactie komt tussen zijn mediaconcept en zijn publiek.
Een concept waarbij verschillende media worden gebruikt is niet per definitie een Crossmediale Strategie. Er kan pas gesproken worden over een Crossmediale Strategie als alle gebruikte media een steentje bijdragen aan de volledige beleving van het concept.
Een voorbeeld is het televisieprogramma The Voice of Holland. Dit televisieprogramma gebruikt naast het traditionele tv-programma ook andere media om de gebruikers bijvoorbeeld te laten stemmen op kandidaten of om zichzelf kandidaat te stellen. Via een eigen #hashtag voelen de kijkers zich verbonden en kunnen interactief deelnemen aan het programma. Waarmee het ‘zenden’ is omgezet in interactie en betrekken van de doelgroep.
Crossmediale Strategie
Om een goede Crossmediale Strategie te maken is het van belang keuzes te maken. Als eerste moet er een ‘hoofd’ medium gekozen worden, vaak is dit de website of blog, waar de andere media ondergeschikt aan zijn. Afhankelijk van de content die gemaakt en geplaatst wordt kan de redactionele kalender helpen om een structurele ‘kruisbestuiving’ te bewerkstelligen.